Alles over Dordrecht...

Column

Voorstraat Noord festival (dinsdag 14 september 2010)

´Wil je een bijzonder compliment?´

De vrouw doet een pas achteruit en kijk me aan met een blik die tegelijkertijd argwaan en nieuwsgierigheid uitdrukt.

Ik stel me zo ontwapenend mogelijk op en wacht haar reactie af.

Een aarzelende glimlach breekt door.

De verwondering overwint. Gelukkig maar.

´Een compliment, wat voor compliment?´, klinkt het, nog wel behoedzaam.

Wie is die man die haar zomaar aanspreekt, met een stapeltje boeken in de hand en een stok waarop bovenaan een figuur met de tekst Mobiel complimententeam is uitgesneden.

Ik stel me voor en vraag haar hoe ze heet.

En even later zijn we druk in gesprek over Hongarije, het land waar haar wortels liggen, over wat ze van haar woonplaats Dordrecht vindt, hoe ze Rotterdam waar ze werkt beleeft. Het compliment wat ik tussendoor componeer - zie column Complimentenmachine - geef nieuwe gespreksstof.

Zomaar een ontmoeting tijdens het Voorstraat Noord festival; een van de vele; dat is wat het zo leuk maakt om op verzoek van de organisatie rond te lopen. Het was gezellig druk deze zaterdag 12 september, zo´n 10.000 bezoekers trokken door de straat.
     Als je langere tijd in eenzelfde stad woont, besef je lang niet altijd meer hoe bijzonder je stad kan zijn. Op zo´n zaterdag waarop de zon schijnt, de auto´s uit het straatbeeld zijn verdreven, alle bijzondere winkels hun deuren hebben geopend, overal opstoppingen zijn omdat er iets te doen is - een bandje, een modeshow, drukte bij een terras -  ja op zo´n dag in dit historische stukje Dordrecht is het goed om juist daar te zijn.

´Een fijne dag verder.´

´Jij ook, leuk je ontmoet te hebben.´


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info