Alles over Dordrecht...

Column

Parkeerdiner (donderdag 26 november 2009)

Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen. Ik had het kunnen weten. Een paar maanden geleden waren mijn zus en zwager op bezoek en lukte het niet op de Varkensmarkt te parkeren. Daardoor moesten we vanuit restaurant Sienna - gelegen aan het Scheffersplein - tussen hoofd- en nagerecht naar parkeergarage Drievriendenhof om de auto voor tien uur ´s avonds te bevrijden uit een anders verplicht nachtelijk verblijf. Vreemd eigenlijk dacht ik toen nog naïef, dat je in een stad als Dordrecht zo´n tussentijdse wandeling moet maken om daarna je toetje op te eten en gesprek te hervatten. Dat overkomt me niet nog een keer, dacht ik toen.

Zoonlief, woonachtig in Rotterdam, komt op eigen gelegenheid en wil na afloop graag afgezet worden bij het station. Bovendien striemt de regen de ruiten en om nou natgeregend aan te komen. Het moet toch lukken om een parkeerplaats te vinden in het centrum, vlakbij een restaurant, zeker op een woensdagavond.
Parkeren blijkt in het centrum tot ´s avonds 10 uur gebonden aan een maximumtijd van 28 minuten. Dat wist ik niet en dat je dan het beste voor de parkeergarage bij het Stadskantoor kunt kiezen, onbeperkt parkeren voor een prikkie ongeacht de tijdsduur, dat wist ik dus ook niet. Uiteindelijk kwam ik terecht in…u raadt het al. De Turkse thee ging aan mijn neus voorbij, want toen maakte ik mijn wandeling richting parkeergarage.
Nu woon ik in Dordrecht en kun je me nog verwijten dat ik iets gemist heb in het overzicht van handige parkeerplekken. Dat zal zo zijn, je zult echter uit een andere stad afkomstig zijn en besluiten om ´s avonds in het centrum van Dordrecht je auto te parkeren. Er zijn plannen voor een filmhuis van The movies in het oude Sinterklaashuis in de Nieuwstraat. De makers, zo mocht ik vernemen, waren bij een bespreking de tijd vergeten en stonden voor een dichte parkeergarage.
De oplossing lijkt me simpel. Plaats een bericht op elke parkeerautomaat, met avondopeningstijden van nabije parkeergarages.
 
Wat me verder opviel die avond was dat het niet druk was in het restaurant. Heeft de parkeerproblematiek in de binnenstad daarmee te maken, de crisis of eten Dordtenaren doordeweeks gewoon liever thuis?

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info