Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'HBS: de beste school ooit?'
22apr

HBS: de beste school ooit?

Zaterdag 22 april 2017.

De Hoogere Burgerschool (HBS) heeft een legendarische reputatie: de beste school die Nederland ooit heeft gehad, met veel aandacht voor exacte vakken en moderne talen. De school, in 1863 opgericht door Thorbecke, was bedoeld voor toekomstige ingenieurs en ondernemers. Die zijn er ook opgeleid: de generatie die het moderne Nederland heeft vormgegeven. Ook veel Nobelprijswinnaars, onder wie Lorentz en Kamerlingh Onnes, kwamen van de HBS – zoveel, dat de school wel verantwoordelijk is gehouden voor de bloei van de Nederlandse natuurwetenschappen rond 1900. De nieuwe Nobelprijswinnaar Ben Feringa is trouwens ook HBS-er. Het einde van de HBS door de Mammoetwet in 1968 wordt nog steeds door velen betreurd.

Wat was er zo bijzonder aan de HBS? Was ze echt zo veel beter dan het huidige onderwijs? Welke rol speelde ze in de modernisering van Nederland? En waarom is ze ooit opgeheven? Die vragen staan centraal tijdens een symposium op zaterdag 22 april 2017.

De dag wordt georganiseerd door Gewina, het Nederlands-Belgische genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis, in samenwerking met het Onderwijsmuseum.

Oproep: Er is tijdens het symposium zowel ruimte voor historische lezingen (20 minuten) als voor korte persoonlijke bijdragen (max. 10 minuten). Kent u een bijzonder historisch verhaal over een HBS, kunt u iets vertellen over uw oude HBS-rekenliniaal of schoolschrift Duits, heeft een herinnering aan een fantastische scheikundeleraar? Laat het ons weten via office@gewina.nl.

Contactinformatie:
Locatie: Burgemeester de Raadtsingel 97
Organisator: Gewina
Telefoonnummer: 078 6326820
Email:office@gewina.nl
Website:www.onderwijsmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!