Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Pascal Courcelles bij Galerie Blom'
01apr

Pascal Courcelles bij Galerie Blom

Van zaterdag 1 april 2017 tot en met zaterdag 27 mei 2017.

Vanaf 1 april tot en met 27 mei is er een solotentoonstelling van recente olieverfschilderijen van Pascal Courcelles (Brussel, 1956). Pascal werd opgeleid aan de afdeling schilderen van het Institut Saint-Luc in Brussel en de afdeling decoratieve kunsten van het Institut Saint-Luc te Tournai. Vanaf 1984 heeft hij veel geëxposeerd, onder andere in België, Nederland, Japan, de Verenigde Staten, Monaco, Libanon, Frankrijk en Corsica.

De werken van Pascal Courcelles zijn direct herkenbaar, maar toch heel gevarieerd qua thematiek. De kunstenaar laat zich zowel door de stilte van de natuur inspireren als door de bruisende dynamiek van de grote stad. Zijn grote en kleine composities zijn pasteus geschilderd. Courcelles bouwt ze op  met olieverf, gecombineerd met natuurproducten als zand, houtpoeder en rozenblaadjes. Zijn werken ogen als abstracte composities, maar toch kun je thema’s herkennen als bloemen en steden in vogelvluchtperspectief.

Tropique (2016, 95 x 95 cm) vormt het rechterpaneel van een tweeluik, dat ook als afzonderlijk kunstwerk functioneert. Het is een overallcompositie met volumineuze verftoetsen. Zomerse pasteltinten als roze, rood, lichtgeel en apricot in combinatie met witten en contrasterende stukjes groen en blauw geven je een tintelend warm gevoel alsof je in een zomerse tuin wandelt.

In Joli mois de mai (2015, 120 x 120 cm) overheersen frisse groenen die bij de soms vochtige meimaand horen. Dit is een schilderij vol verwachting, waarin bloemen ontluiken tegen een groene achtergrond. Je voelt wat komen gaat in het vroege voorjaar. Een stevig windje zorgt voor beweging en doet allerlei blaadjes door het schilderij dwarrelen. Onderin zie je stukjes weggespoelde grond na een regenbui. Dit schilderij suggereert niet alleen figuurlijk maar heeft ook fysiek diepte omdat de vormen letterlijk uit het groen oprijzen.

Saai bestaat niet bij Pascal Courcelles: op zijn schilderijen raak je nooit uitgekeken. Op afstand gezien boeien ze door hun veelheid aan kleuren en vormen. Dichtbij raak je gefascineerd door de soms bijna geboetseerde driedimensionale schilderwijze. Steeds ontdek je weer iets nieuws. Bij iedere wandeling die je ogen maken door de schilderijen proef je hoe de kunstenaar zelf van de natuur geniet.

Contactinformatie:
Locatie: Johan de Wittstraat 43
Organisator: Galerie Blom
Telefoonnummer: 06 10297470
Email:galerieblom@hccnet.nl
Website:www.galerieblom.nl


Deel dit bericht met je vrienden!