Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Workshop: Wonen in Dordrecht vóór 1812'
15mrt

Workshop: Wonen in Dordrecht vóór 1812

Woensdag 15 maart 2017, van 10:00 uur tot 12:00 uur.

Vooral genealogen zullen zich regelmatig afvragen waar precies in Dordrecht hun voorouders hebben gewoond. Hadden deze mensen een eigen huis? Of huurden ze dat? Hoe vertaal je dat oude adres naar de huidige locatie? En staat het huis van mijn familie er misschien nog?

Of uw voorouders nu in de 17e eeuw of in de 20e eeuw in Dordrecht hebben gewoond: er zijn in onze stad talloze bronnen waarin men op deze vragen een antwoord kan vinden. Denk daarbij aan vroegere bevolkingsregisters, het kadaster en talloze belasting- of verpondingsregisters. Met een beetje geluk kunt u in oude archieven zelfs achterhalen of uw voorouder een pruik droeg. (Ook op haarpoeder voor pruiken moest vroeger namelijk belasting worden betaald.)

Inhoud
In onze workshops leert u welke historische bronnen er zijn en hoe deze kunnen worden geraadpleegd. Afhankelijk van uw zoekvraag kunt u kiezen welke workshop u wilt bijwonen. (U mag natuurlijk ook alle workshops bijwonen.)

Workshop 2: Wonen in Dordrecht vóór 1812 (1 bijeenkomst)
De eerste huisnummers in Dordrecht dateren uit 1796/1797, maar in de eeuwen daarvoor had een huis domweg geen nummer. Je woonde dan "in de Wijnstraat over de Nieuwbrug, belend Abraham Keijzer en de weduwe Isaac van Loon." Een nogal vage omschrijving! Dankzij bijvoorbeeld verpondingsregisters kan men tegenwoordig echter alsnog het juiste huis achterhalen.

Workshop 3: Het kadaster (1 bijeenkomst)
Het kadaster is een van overheidswege bijgehouden openbaar register van registergoederen, waaronder onroerende zaken, en de daarop gevestigde rechten. Met de kadastrale registers kunnen we nagaan of uw voorouders het huis waarin zij woonden in eigendom hadden, hoe ze eraan zijn gekomen en aan wie het is verkocht. We leren u zoeken in de vele kadastrale registers die er sinds 1832 zijn.

Data
Workshop 2: woensdag 15 maart 2017.
Workshop 3: woensdag 22 maart 2017.

Iedere bijeenkomst duurt ongeveer 2 uur (van 10.00 tot 12.00 uur) en vindt plaats in het Augustijnenhof.
Kosten: € 25,- per workshop per persoon / voor onze donateur-leden: €17,50 per workshop per persoon
Dit is inclusief: Koffie, thee of water / Cursusmateriaal / Begeleiding door ervaren medewerkers van het Augustijnenhof

Aanmelden kan op: augustijnenhof.nl/workshops en aanmelden als donateurlid op: augustijnenhof.nl/donateurs

Contactinformatie:
Locatie: Hof 15
Organisator: Augustijnenhof
Website:www.augustijnenhof.nl


Deel dit bericht met je vrienden!