Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Educator Amin Talaei vertelt over de slak van Louis Auzoux '
24feb

Educator Amin Talaei vertelt over de slak van Louis Auzoux

Vrijdag 24 februari 2017, van 15:00 uur tot 15:30 uur.

Na bijna 200 jaar, verbazen de dieren- en mensenmodellen van de Parijse arts Louis Auzoux (1797-1880) de toeschouwer nog steeds. Vooral hun detaillering en sprankelende beschildering is ongekend. Op vrijdag 24 februari vertelt educator Amin Talaei er alles over in het Onderwijsmuseum. U bent om 15.00 uur van harte welkom. Kosten:  Gratis, in combinatie met een toegangsbewijs.

Lopende band
Tijdens zijn studie geneeskunde raakte Auzoux gefrustreerd om het feit dat er onvoldoende menselijke resten beschikbaar waren ter ontleding. Daarom begon hij met de productie van eigen ontleedbare modellen die keer op keer gebruikt konden worden. In 1828 zette hij, met financiële steun van de Franse staat, zelfs een fabriek op die aan de lopende band anatomische modellen van papier-maché vervaardigde.

Demontabel
Later begon Auzoux ook met het vervaardigen van modellen van dieren en planten. De uitvergrote slak in het Onderwijsmuseum is daar een bijzonder voorbeeld van. Het is een compleet demontabel exemplaar dat uit 21 onderdelen bestaat. Zo wist Auzoux het onzichtbare zichtbaar te maken. De bijzondere modellen van Auzoux waren uiteindelijk een enorm commercieel succes en werden gebruikt door scholen, universiteiten en ziekenhuizen, maar ook door particulieren die modellen tegen lage kosten konden huren.

Elke maand organiseert het Nationaal Onderwijsmuseum een ‘praatje bij een object’ uit de collectie van het museum. Kijk voor meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl

Contactinformatie:
Locatie: Burgemeester de Raadtsingel 97
Organisator: Onderwijsmuseum
Telefoonnummer: 078 6326820
Email:info@onderwijsmuseum.nl
Website:www.onderwijsmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!